1. Zwijndrecht krijgt 3 %

Als de fusie zou doorgaan, wat wij natuurlijk nog altijd willen tegenhouden, dan komt de Vlaamse regering met geld over de brug om de schulden van de fusionerende gemeenten te verlichten. In totaal gaat het over € 500 per inwoner of in totaal 42,5 miljoen euro. Deze pot zou met de huidige schulden als volgt worden verdeeld: 3 % voor Zwijndrecht, 31 % voor Kruibeke, 66 % voor Beveren.

Weet je wat de voorstanders van de fusie zeggen? Dat we dat zo niet mogen bekijken. In de toekomst zit alles toch in 1 grote pot.

2. Terugblik gemeenteraad 30 november

Met een stevige delegatie van Hart voor Zwijndrecht, een actieve groep personeelsleden en nog een flink aantal betrokken burgers was de zaal weer behoorlijk gevuld.

Met onze tussenkomsten vroegen we opnieuw concrete antwoorden op het waarom van deze fusie. Groen en Vooruit legden opnieuw de fusie ter stemming maar de pro-partijen zijn voorlopig nog steeds onverzettelijk. Wat zouden we toch eens graag in het diepst van de gedachten kijken bij de twijfelaars, want dat ze er zijn weten wij wel zeker.


Triest dieptepunt van de gemeenteraad was het CD&V-voorstel over de 5 mogelijke namen voor de nieuwe gemeente. Dat niemand wist te vertellen van waar die namen kwamen, belooft weinig goeds voor de manier van beslissen in de toekomst.

3. Snoepactie

Hart voor Zwijndrecht is een burgerbeweging die werkt zonder subsidies. Maar onze acties kosten geld. Hier op onze website loopt een crowdfunding. En vanaf nu kan je, waar je ons tegen komt, ons steunen via de aankoop van pepermuntjes (€2) of een snoeppotje (€7). Een kleine moeite voor jou, betekent voor ons een wereld van verschil.

4. 549 klachten bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), een procedure bij de Raad van State

In de tweede helft van november zijn we erin geslaagd 549 inwoners van Zwijndrecht warm te maken om een klacht in te dienen bij de Afdeling Binnenlands Bestuur. Deze afdeling van de Vlaamse Overheid moet deze klachten nu onderzoeken of de beslissing tot een fusie wel correct tot stand is gekomen.

Daarnaast loopt er ook een procedure bij de Raad van State. Omdat er burgers nadeel ondervinden bij een provinciewijziging en er ook procedurele fouten zijn gebeurd in heel de fusiebeslissing. Ook de Raad van State moet zich dus uitspreken over de wettelijkheid van de fusie.

Met andere woorden … wordt vervolgd!!!

5. Een nieuwe kans

We geven niet op. We zullen lastige vragen blijven stellen en met objectieve feiten komen om de pro-fusie partijen aan het twijfelen te brengen. Op de gemeenteraad van 21 december zal de fusiebeslissing opnieuw op de agenda staan en wij zullen opnieuw present tekenen. We brouwen nu al op interessante vragen. Heb jij er ook ? Kom ze stellen, het mag. Of bezorg ze ons, dan doen wij het voor jou.

Activiteitenkalender

  • 13 december 23 : de Antwerpse provincieraad adviseert de Vlaamse Regering om de fusiegemeente in zijn geheel bij Antwerpen te voegen.
  • 21 december 23 : gemeenteraad (samenkomst om 19u30)

Schrijf je hier in en ontvang onze nieuwsflits in je mailbox